Горанов: България ще кандидатства едновременно за ERMII и Банковия съюз
Фото: www.mediapool.bg

Горанов: България ще кандидатства едновременно за ERMII и Банковия съюз

10 новини, 4

България ще се опита да влезе в банковия съюз на ЕС и "чакалнята" на еврозоната (ERMII) по едно и също време през следващата година, съобщи финансовият министър Владислав Горанов, цитиран от "Блумбърг". България се нуждае от препоръките на Европейската централна банка и Европейската комисия, за да направи стъпка към еврозоната. Проблемът за София е, че европейските институции настояват страната да подобри своето управление, икономика и банки, подчертава агенцията.

Досега Горанов настояваше, че страната ще кандидатства за банковия съюз, след като бъде приета в ERMII. "Ние настояваме, че двете (влизането в банковия съюз и ERMII) трябва да се случи в един и същи ден", е новата позиция на министъра. Проблемът е, че присъединяването към банковия съюз е сложна процедура, която изисква провеждането на нов мащабен преглед на активите на банковата система, подобен на този, който се състоя през 2016 г.

Ако България иска да се възползва от благоприятното отношение на сегашната Европейска комисия по въпроса за ERMII, трябва да вмести прегледа в сегашния й мандат. Евроизборите догодина са в края на месец май. Български представители ще посетят през следващите няколко дни Европейската централна банка, за да говорят "интензивно" за подготвителните процедури за приемането на страната в двете институции.

Горанов не уточни дали правителството все още смята да подаде апликация за членство в ча...

    Повече за mediapool.bg