Срещата във Варна между ЕС – Турция не е сигурна
Фото: www.actualno.com

Срещата във Варна между ЕС – Турция не е сигурна

13 новини, 12

Европейският съвет ще прецени на 22 и 23 март дали има условия за провеждането на срещата ЕС – Турция във Варна на 26 март.

Това съобщи председателят на Европейския съвет Доналд Туск след срещата на европейските премиери и президенти в Брюксел.

Туск, заедно с шефа на Европейската комисия Жан-Клод Юнкер и турският президент Реджеп Ердоган трябва да се срещнат в морската ни столица при домакинството на премиера Бойко Борисов, който е инициатор на събирането.

"Ние сме солидарни с Кипър и с Гърция", заяви снощи Туск от името на европейските лидери. Туск съобщи, че кипърският президент и гръцкият премиер са поискали подкрепа от европейските лидери.

Туск настоя Турция да преустанови действията си и да уважава суверенитета на Кипър "да изследва и използва природните си ресурси в съответствие с международното право и конвенцията на ООН за морското право".

Премиерът Бойко Борисов съобщи, че се е срещнал с кипърския президент Никос Анастасидис, който го е запознал с проблема. По-късно той се видя и с гръцкия премиер Алексис Ципрас, в присъствието на Юнкер и на германския канцлер Ангела Меркел.

"Това е изключително тежка, изпълнена с очаквания и с напрежение среща", заяви Борисов по повод подготвяната вечеря между лидерите на евроинституциите и турския президент в резиденция "Евксиноград".

"Доколкото познавам президента Ердоган, нашите лидери и себе си, ще се поставят въпроси, по които...

    Повече за dnes.bg