Британският министър за “Брекзит“ подаде оставка
Фото: www.mediapool.bg

Британският министър за “Брекзит“ подаде оставка

30 новини, 3

Министърът за “Брекзит“ и ръководител на екипа на Великобритания в преговорите с ЕС Дейвид Дейвис подаде оставка два дни след като премиерът Тереза Мей получи подкрепа от кабинета за “меко“ излизане от съюза. Депутатът от Консервативната партия и негов съмишленик на идеята за "твърд Брекзит" Питър Боун заяви, че министърът е постъпил правно. Според Боун "предложенията на премиера за “Брекзит“са неприемливи“.

Подалият оставка Дейвид Дейвис още не е правил изявление. Неофициално негови приближени коментират, че Дейвис е "поставил страната пред партията". Премиерът Тереза Мей каза, че съжалява да чуе за решението на Дейвис, след като е постигнат такъв напредък по пътя към "плавен и успешен Брекзит" и само 8 месеца преди излизането от ЕС. Председателят на опозиционнната Лейбъристка партия Иън Лавъри коментира, че " е настъпил пълен хаос и Тереза Мей е останала без никакъв авторитетв партията".

Опозицията смята, че тепърва започва битка за лидерския пост при консерваторите. Медиите във Великобритания допускат, че в следващите часове оставка може да подаде и външният министър Борис Джонсън, който също е евроскептик. Оставката на Дейвис идва в момент, когато Тереза Мей се подготвя за обсъждане на плановете за “Брекзит“ в Камарата на общините в понеделник. Същият ден тя ще защитава идеите си пред депутатите от нейната партия.

При така създалата се обстановка може да бъде внесено иск...

    Повече за mediapool.bg