Борисов: Нова газова връзка с Турция до края на юни
Фото: inews.bg

Борисов: Нова газова връзка с Турция до края на юни

9 новини, 8

Нова газова връзка между България и Турция ще бъде открита в края на месец юни, обяви премиерът Бойко Борисов на среща в Измир днес с турския му колега Бинали Йълдъръм.

„Ще можем да открием разширяването на газопровода за Турция в участъка между компресорна станция „Лозенец” и очистно съоръжение „Недялско” в края на юни”, заяви Борисов.

„Проектът е ключов за развитието на съществуващата междусистемна свързаност между България и Турция”, подчерта той.

„Изпълнени са всички строително-монтажни работи, предстои въвеждането на строежа в експлоатация. Така ще се увеличи възможността за транзитиране на природен газ от България към Турция до 15,7 млрд. куб. м. годишно”, посочи Борисов. По думите му така до нашата страната ще може да бъде докаран природен газ от Азербайджан.

„Наред с това ще може да се транзитира природен газ и в ревересивна посока - от Турция към България”, добави той.

Бинали Йълдъръм благодари на Бойко Борисов, че е приел срещата и е дошъл. Той посочи, че газовата връзката с България е изключително важна за Турция, защото отваря пътя към европейските пазари. От своя страна българският премиер уведоми, че министърът на икономиката Емил Караниколов ще остане на официалното откриване на Трансанадолския газопровод, насрочено за днес в град Ескишехир.

Борисов обясни още, че на срещата си с Владимир Путин, е бил информиран за разговор на руския президент с колегата му Ре...

    Повече за vesti.bg