Boeing ще прави новите самолети за Белия дом на стойност 3,9 млрд. долара
Фото: www.dnevnik.bg

Boeing ще прави новите самолети за Белия дом на стойност 3,9 млрд. долара

5 новини, 7

Американската самолетостроителна компания Boeing получи договор на стойност 3,9 млрд. долара за два нови самолета 747-8, които ще бъдат използвани като Air Force 1 от американския президент, предадоха Ройтерс и Bloomberg.

Самолетите трябва да бъдат доставени до декември 2024 г. - последната година от евентуален втори мандат на Доналд Тръмп. Те ще бъдат в цветовете на американски флаг - червено, бяло и синьо, вместо в небесно синьо и бяло - комбинация, въведена от президента Джон Кенеди.

Доналд Тръмп заяви, че новите президентски самолети ще са "невероятни", "най-красивите и най-добрите в света".

До това споразумение се стигна, след като Тръмп възрази срещу цената от над 4 милиарда долара, залегнала в предишна сделка за Air Force 1 Президентът се оплака в Twitter, че "цените са извън контрол" и обяви, че отменя поръчката.

Тръмп постигна неофициална сделка в края на февруари с базираната в Чикаго Boeing за договор на фиксирана цена, за който говорител на Белия дом по онова време заяви, че ще спести на данъкоплатците 1,4 млрд. долара спрямо по-ранна прогнозна оферта за закупуване и оборудване на два президентски самолета. Но публични оценки показват, че спестяванията ще бъдат далеч по-ниски - може би няколкостотин милиона долара.

"Boeing ни даде добра цена и успях да икономисам 1,5 млрд. долара и да поръчам нов модел за страната", изрази задоволство Тръмп в интервю, заснето от ...

    Повече за investor.bg