(BO) Ученици-отличници и националният трибагреник водиха празничното шествие във Враца
Фото: www.bta.bg

(BO) Ученици-отличници и националният трибагреник водиха празничното шествие във Враца

9 новини, 7

Враца, 24 май /Ива Спасова, БТА/ Ученици-отличници поведоха тази година празничното шествие в Деня на българската просвета и култура и на славянската писменост във Враца. В шествието се включиха кметът на общината Калин Каменов, председателят на общинския съвет Румен Антов, ученици, учители, общински съветници и граждани. Множеството пренесе отново националния трибагреник по улиците на Враца - от площад "Македония" до паметника на Христо Ботев на централния площад в града.

Утре знамето ще бъде спуснато от сградата на театъра във Враца за предстоящите национални чествания "Ботеви дни", които се откриват официално на 26 май. "Днес трябва да се гордеем и да се замислим колко силни сме ние, българите", заяви в словото си за празника Калин Каменов на общоградското тържество, което се състоя пред паметника на Солунските братя. Той припомни, че от нашите земи са корените на славянската писменост, тук се поставя началото на това днес милиони хора да използват кирилицата.

"Нека бъдем родолюбиви, да пазим българския език, за да пребъде", призова кметът на Враца. Празничното честване започна със стихотворение за азбуката, рецитирано от третокласничката Велиана Парахулева от СУ "Христо Ботев". Отслужен бе водосвет. На тържеството присъстваха народни представители, областният управител Малина Николова. Пред паметника на Светите братя Кирил и Методий бяха поднесени венци и цветя.

Честване...

    Повече за bta.bg