(BO) С церемония и с шествие на Безсмъртния полк бе отбелязан Денят на победата в Русе
Фото: www.bta.bg

(BO) С церемония и с шествие на Безсмъртния полк бе отбелязан Денят на победата в Русе

22 новини, 5

Русе, 9 май /Мартин Пенев, БТА/ Русенци почетоха с минута мълчание паметта на загиналите войни и поднесоха венци и цветя пред Паметника на Альоша в града по случай Деня на победата. Организатор на честването бе Генералното консулство на Русия в Русе. "Европа я има благодарение на Деня на победата. Не трябва да се забравят поуките от тази война. Нека помним отговорностите, които имаме за бъдещето", каза кметът Пламен Стоилов.

В словото си генералният консул на Русия в Русе Андрей Громов каза, че днес ние помним всеки, който е загинал, и ще пренесем тази памет напред в поколенията. След церемонията се организира шествие до руското военно гробище, начело с участниците в Безсмъртния полк, които носеха портрети на свои роднини, участвали във войната. Те бяха предвождани от Общинския духов оркестър. На руското военно гробище бе отслужена панихида в памет на загиналите съветски войни.

Руският клуб в града организира и военно-полева кухня, като присъстващите получиха по чашка водка, купичка с гречка и парченце черен хляб със сланинка. /РУМ/

    Повече за bta.bg