(BO) Обявена е грипна епидемия в Пернишка област
Фото: www.mediapool.bg

(BO) Обявена е грипна епидемия в Пернишка област

12 новини, 6

Перник, 12 януари /Елка Робева, БТА/ Грипна епидемия е обявена в Пернишка област, съобщи РЗИ. Мярката влиза в сила от утре и се налага заради достигане на eпидемични стойности на заболеваемост от грип и остри респираторни заболявания до 228,04 на 10 000 през втората седмица на януари и наличието на серологични данни за грипни вируси, тип "А" и "Б". Най-висока е заболеваемостта във възрастовите групи до четири години, и от пет до 14 години.

С цел ограничаване на епидемичния процес и превенция на усложненията, РЗИ-Перник е връчила предписание на началника на Регионалното управление на образованието относно обявяване на 15, 16 и 17 януари за неучебни дни на територията на област Перник, се посочва в съобщението. Всички детски градини в община Перник ще работят въпреки обявяване на грипна ваканция в областта, уточни общинският пресцентър.

От днес община Перник започна всекидневно преброяване на децата в детските ясли и детските градини. От общо 2846 деца, днес отсъстват 795. За останалите 1025 родителите са взели превантивни мерки. Съгласно указанията на РЗИ, в детските заведения всекидневно се осъществява дезинфекционен и противоепидемичен филтър. /ПП/

    Повече за bta.bg