(BO) Общината в Кюстендил е осъдена за неоснователно забогатяване за извършени дейности, които тя не е възлагала
Фото: www.cross.bg

(BO) Общината в Кюстендил е осъдена за неоснователно забогатяване за извършени дейности, които тя не е възлагала

7 новини, 6

Кюстендил, 20 ноември /Елица Иванова, БТА/ Общината в Кюстендил е осъдена за неоснователно забогатяване за извършени дейности, които тя не е възлагала. Това съобщи на пресконференция днес кметът Петър Паунов. Той посочи, че случаят е изключителен правен прецедент за цялата страна. "За първи път орган на публичната власт е осъден да плаща хипотетични суми за извършване на хипотетични дейности, без да ги е възлагал, без да е уведомяван за тях и без да е приемал тяхното извършване", коментира Паунов.

Решението се отнася за дейности, извършени преди осем години, при бедствена ситуация, при преливане на река Бистрица в кюстендилското с.Гърляно по пътя за Македония. "За извършваненето на ремонтните дейности тогава бяха посочени изпълнители от тогавашния областен управител Любомир Анчев, бяха сключени договори, а половин година след извършването на дейностите бяха предявени претенции от изпълнителите за допълнителни работи", припомни Паунов.

Той посочи още, че общината тогава е завела дело, което е приключило с влязло в сила решение, без да е допуснато обжалване. Преди десетина дни е излязло и определение на Върховния касационен съд. В своите актове съдът е приел, че община Кюстендил не е възлагала дейности за изпълнение извън договора, в който има клауза, че надработеното е за сметка на изпълнителя. На основание чл. 59 от Закона за задълженията и договорите обаче, общината е осъде...

    Повече за bta.bg