(BO) Кметът на Благоевград предложи Общо събрание за запазване на археологическите находки край село Покровник и продължаване строителството на АМ "Струма"
Фото: www.bta.bg

(BO) Кметът на Благоевград предложи Общо събрание за запазване на археологическите находки край село Покровник и продължаване строителството на АМ "Струма"

5 новини, 9

Благоевград, 10 май /Димитър Владов, БТА/ Кметът на Благоевград Атанас Камбитов организира среща дискусия, по време на която изясни възможните варианти за запазване на археологическите находки на място и продължаване на строителството на АМ "Струма ". Той предложи свикване на Общо събрание, в рамките на което да бъдат обсъдени трите възможности, които се предлагат в момента. По време на срещата стана ясно, че според специалистите, последният би бил най-ефективен.

Първият от вариантите касае запазване на находките на място и спиране на строежа на АМ "Струма". Вторият е за оставяне на находките на мястото, където са открити и заобикаляне на трасето на магистралата. В тази връзка кметът поясни, че според анализи на АПИ, това ще струва около 43 млн. лева. "Много е важно да отбележим, че вторият вариант ще доведе до забавяне на строителството на АМ "Струма".

Мнението, изразено от министъра на регионалното развитие и благоустройството Николай Нанков е, че при този вариант ще има забавяне с около 4 години. В тази ситуация има вероятност да бъдем лишени от финансиране по Оперативната програма", посочи кметът Камбитов. Той поясни, че за ново трасе е необходим нов ОВОС, нова оценка за съответствие, нови парцеларни планове, обявления, отчуждителни мероприятия, обжалване, обезщетения.

Третият вариант предвижда преместване на находките и социализиране на целия археологически обект. "Тряб...

    Повече за bta.bg