(BO) Денят на будителите в Шумен бе отбелязан с тържествен ритуал
Фото: www.bta.bg

(BO) Денят на будителите в Шумен бе отбелязан с тържествен ритуал

9 новини, 13

Шумен, 1 ноември /Станимир Савов, БТА/ Денят на народните будители в Шумен бе отбелязан днес с тържествен ритуал пред паметника на Нанчо Попович, в градинката пред читалище "Добри Войников - 1856". За народните будители, пред събралите се десетки деца, ученици, преподаватели, курсанти и граждани, разказа Бета Хараланова от Регионалния исторически музей. Тя отбеляза, че Шумен е дал много на българската култура и история.

Тук са станали много първи събития, организирани от местните будители - първото гражданско честване на Светите братя Кирил и Методий, първото театрално представление, първият български оркестър и много други, припомни Хараланова. На честването на празника учителят по история Георги Йоргов от шуменското Средно училище "Сава Доброплодни" получи наградата "Даскал Ботьо Петков", присъдена от Общонародната фондация "Христо Ботйов", а писателката Къна Бойчева бе отличена със званието "Носител на златна значка на град Шумен".

По-късно в Драматично-кукления театър "Васил Друмев" в Шумен започна спектакълът "Осмото чудо" на ансамбъл "Българе". След представлението, на продуцента на състава Христо Димитров ще бъде връчено званието "Почетен гражданин на град Шумен". Денят на народните будители ще бъде отбелязан днес и в Двора на кирилицата в Плиска. Там ще бъде открита "Алея на писателите" - на автори от различни народи, творящи на кирилица, и ще бъде поставен паметник ...

    Повече за bta.bg