Първанов: България не е бива да остава безучастна в спора за името на Македония
Фото: www.actualno.com

Първанов: България не е бива да остава безучастна в спора за името на Македония

13 новини, 5

BOBSTH 17:17:31 28-05-2018 GI1715BO.008 Сливен - Г. Първанов - енергетика - външна политика - коментар България не е бива да остава безучастна в спора за името на Република Македония, смята Георги Първанов Сливен, 28 май /Велина Василева, БТА/ България не е бива да остава безучастна в спора за името на Република Македония. Това заяви пред журналисти днес в Сливен Георги Първанов, /президент 2002 -2012г/, който е на посещение в града, за да участва в граждански форум по проблемите на културата и образованието.

Първанов подчерта, че единствени от партия АБВ са се намесили в дискусията за поредното ново наименование на съседна Македония. "Илинденска Македония" означава отказ от античните претенции на Скопие, но е пряко посегателство върху българската история, посочи той. България не бива да остава безучастна в този спор, но това е само част от голямата дискусия за идентичността ни." Според него, подходящо е името "Вардарска Македония", като географско понятие или "Нова Македония".

Първанов каза още, че очаква да се върне климатът на доверие между България и Русия, помолен да коментира възобновяването на сътрудничеството в сферата на енергетиката и конкретно рестарта на АЕЦ "Белене". "Сега има шанс частично да се реализират големите енергийни проекти, които бяхме договорили преди десет години. Няма да са тези 63 милиарда кубически метра газ за "Южен поток", но и 15 да са, пак е ...

    Повече за bta.bg