61% от българите искат страните от Западните Балкани в ЕС
Фото: www.economic.bg

61% от българите искат страните от Западните Балкани в ЕС

12 новини, 3

Близо две трети от българите подкрепят интеграцията на страните от Западните Балкани в Европейския съюз и смятат, че страната ни има интерес те да станат част от европейското семейство. Само 16% са тези, които са на обратното мнение. Близо една четвърт остават тези, които не знаят или не могат да преценят. Това показва проучване на изследователскияцентър "Тренд" проведено между 2 и 10 май сред 1009 пълнолетни българи по метода "лице в лице".

По всичко личи, че българите осмислят като национален интерес европейската интеграция на Западните Балкани, смятат от "Тренд". Половината от интервюираните са на мнение, че България има интерес от приемането на Западните Балкани в Европейския съюз, а само 18% са на обратното мнение. Сходни са и дяловете (52%) на тези, които смятат, че приемането на страните от региона ще се отрази положително на България.

Европейската перспектива на Западните Балкани за следващото десетилетие изглежда оптимистична през погледа на българите. 43% са на мнение, че страните от региона ще бъдат приети в ЕС в следващите десет години, а 18% са на обратното мнение. Делът на тези, които не знаят или не могат да преценят се повишава до 39%. Повече от половината българи (58%) са на мнение, че трябва да помагаме на страните от Западните Балкани за приемането им в Европейския съюз.

От интервюираните 45% са смятат, че страната ни е способна да го прави. Българите изра...

    Повече за mediapool.bg