България се бори за привличането на повече американски туристи2Фото© dnes.bg

България се бори за привличането на повече американски туристи

, 6 новини, 3 прегледа

Министър Николина Ангелкова отбеляза рекордни резултати в сектора на туризма, постигнати съвместно с бизнеса и общините през последните години след създаването на самостоятелното Министерство на туризма.

„Чуждестранните туристически посещения през миналата година за първи път надхвърлиха границата от 9 млн. и бяха над 9,2 млн. В страната бяха реализирани 27 млн. нощувки в местата за настаняване с поне 10 легла и тя зае позиция сред топ 5 в общността  по ръст на нощувките според Евростат. Приходите надхвърлиха общо 8,4 млрд. лв. Това показва колко е важен туризмът за нашата икономика и сме готови  да обменяме повече добри практики, които да утвърдят България като дестинация с високо качество на услугите и гостоприемност“, акцентира министърът.

Данните бяха обявени в рамките на провелия се българо-американски туристически форум, на който си дадоха среща министърът на туризма Николина Ангелкова, посланикът на САЩ в България н. пр. Ерик Рубин, зам.-кметът на София д-р Тодор Чобанов, представители на Националния борд по туризъм, Българската стопанска камара, Български съюз по балнеология и СПА туризъм, представители на бизнеса и др.