България и Япония засилват сътрудничеството си3Фото© nova.bg

България и Япония засилват сътрудничеството си

, 8 новини, 2 прегледа

България и Япония засилват сътрудничеството в икономиката, културата, туризма и развитието на Западните Балкани. За това се договорите вицепремиерът и министър на външните работи Екатерина Захариева и заместник-министърът на външните работи на Япония и депутат Кенджи Ямада, с когото разговаряха по време на Петата световна среща на жените в Токио, съобщи пресцентърът на МВнР.

Външният министър Таро Коно отложи поради заболяване всичките си публични изяви и срещи на форума.

"Пожелавам на министър Коно бързо оздравяване, предайте моите най-искрени и приятелски чувства и се надявам скоро да се видим в България", каза вицепремиерът Захариева. При предишните си срещи с японския си колега тя договори размяна на визити тази година по повод 110 години от първите официални контакти между двете страни, 80 години от установяването на дипломатически отношения и 60 години от тяхното възстановяване.

"С 30 на сто се е увеличил двустранният стокообмен след посещението на премиера Шиндзо Абе в България миналата година. Имаме много добре работещ автомобилен клъстър, вероятно не знаете, че всяка четвърта част от всеки автомобил се произвежда у нас. Предлагам ви да обсъдим откриването на производство на японски електромобили. Очаквам и повече японски туристи - годишно ние посрещаме 8,5 млн. чужденци, но само 14 000 от тях са от вашата страна", каза Захариева.