Бившият шеф на агенцията за българите в чужбина остава в ареста
Фото: www.mediapool.bg

Бившият шеф на агенцията за българите в чужбина остава в ареста

6 новини, 2

Апелативният спецсъд окончателно остави в ареста бившия председател на Държавната агенция за българите в чужбина Петър Харалампиев и главния секретар на агенцията Красимир Томов. Аргументът на съда е, че има достатъчно данни, за да се предположи, че двамата са участвали в корупционна схема. Сърбинът Марко Стойов, който е сочен за посредник в схемата за купуване на удостоверения за български произход, се отказа да обжалва задържането си и също остава в ареста.

Харалампиев, Томов и Стойов са обвинени като членове на престъпна група за търговия с удостоверения за българско гражданство. За същото обвиняема е и собственичка на фирма за превод и легализация Петя Симеонива, която е пусната на свобода срещу парична гаранция. Пред съда Петър Харалампиев заяви, че не е извършил престъпление и че няма намерение да се укрие, ако бъде пуснат на свобода. Според адвоката му Николай Кокинов (бивш градски прокурор на София - б.ред.) срещу Харалампиев няма достатъчно доказателства за осъдителна присъда.

"Ще се борим по-нататък", каза адвокат Кокинов. На 5 ноември правителството махна Петър Харалампиев от шефския пост в агенцията. На негово място бе назначен досегашният му заместник Димитър Владимиров, който е и основен свидетел по делото. Миналата седмица разследващите обявиха, че Владимиров е бил наясно със схемата за подкупи, чрез която масово са издавани удостоверения за български произход...

    Повече за mediapool.bg