Съдът оправда бившия ректор на Медицинския университет
Фото: www.mediapool.bg

Съдът оправда бившия ректор на Медицинския университет

5 новини, 3

Софийският градски съд (СГС) оправда в четвъртък вечерта по всички обвинения бившия ректор на Медицинския университет (МУ) Ваньо Митев и бившия главен секретар на ВУЗ-а Алексей Алексеев. Преди повече от 3 години Митев бе привлечен към наказателна отговорност за неизгодна сделка, безстопанственост и престъпление по служба, защото е допуснал Алексеев да разреши в МУ да бъдат записани 146 чуждестранни студенти, без да са държали изпити по биология и химия.

Прокуратурата твърдеше, че от действията му са настъпили вреди за университета в размер на над 1.1 млн. лева. Тази сума бе изчислена от разследващите като разлика от годишната такса, която плащат останалите студенти и реално платените пари от въпросните 146 техни колеги. По отношение на неизгодната сделка, сключена от Митев, прокуратурата твърдеше, че той неправомерно е наел двама адвокати с договор за правна помощ, въпреки че в МУ имало двама щатни юрисконсулти.

Алексеев пък бе обвинен за закупуването на джип „Рейндж Роувър“, който според разследващите не бил необходим на университета, тъй като той вече разполагал с две други коли – „Ауди“ А4 и А6. От решението на съдебния състав, председателстван от съдия Милен Михайлов, обаче стана ясно, че 146-имата студенти са приети по правилата и са плащали такси за обучението си. Противно на твърденията на прокуратурата, съдът посочи, че те са преминали изпит по английски език, в койт...

    Повече за mediapool.bg