БАХБ коли животни на общо основание. По-лесно е!
Фото: www.cross.bg

БАХБ коли животни на общо основание. По-лесно е!

13 новини, 3

Казусът с кравата Пенка е четвърти гаф на Българската агенция по безопасност на храните (БАБХ), свързан с хуманното отношение към животни и птици от началото на тази година.

Другите три скандала, в които се забърка агенцията, са с лъвчетата Терез и Масуд, умъртвените птици от столичния зоопарк и бедстващите кончетата в Осоговската планина, отсече Явор Гечев от фондация "Четири лапи".

Кравата Пенка прекоси границата ни със Сърбия и прекара 15 дни на територията на западната ни съседка, след което се върна у дома.

Заради бягството й от БАБХ искаха да я умъртвят с мотива, че това е изискване на европейското законодателство.

Стопанинът на кравата обаче направи медийно достояние казуса, а кравата стана световноизвестна и започна кампания за нейното спасяване.

По думите на Явор Гечев БАБХ коли животните на общо основание, защото така е по-лесно и също, защото за тях животните са просто една бройка.

"Историята е изключително нелепа и показателна за действията на нашите власти", смята екологът пред bTV.

Според него има пропуски и в законодателството на Европейския съюз. Гечев се надява те да бъдат поправени след казуса "Пенка".

Днес директорът на БАБХ лично ще реши съдбата на Пенка – дали тя ще живее, или ще бъде евтаназирана.

В петък от агенцията обявиха, че първоначалните резултати от изследванията на животното са добри – показват, че кравата е здрава.

    Повече за dnes.bg