(OF) Австрия закрива седем джамии и експулсира имами като мярка за борба с политическия ислям
Фото: www.mediapool.bg

(OF) Австрия закрива седем джамии и експулсира имами като мярка за борба с политическия ислям

7 новини, 10

Австрийските власти ще затворят седем джамии и ще експулсират няколко финансирани от чужбина имами като мярка за борба с "политическия ислям", съобщи в петък федералният канцлер Себастиан Курц. "Паралелните общества, политическият ислям и радикализацията нямат място в нашата страна", заяви той на пресконференция. Решението е мотивирано и с нарушаване на принципа на "позитивното отношение към обществото и държавата", каза Курц.

Ще бъдат затворени две джамии в Горна Австрия, една – в Каринтия и четири във Виена. Решението се базира на приетия през 2015 г. закон за исляма, изискващ лоялно отношение на мюсюлманите към австрийските обществени принципи и норми. Както съобщи министърът на вътрешните работи Херберт Кикл, в момента върви проверка срещу 40 имами за това дали са нарушили забраната за чуждестранно финансиране. За двама от тях е решено да бъдат депортирани, уточни Кикл.

От думите му стана ясно, че 60 от общо 260 ислямски проповедници в Австрия са в полезрението на правоохранителните органи. "Но ние все още сме в началото (на нашата работа -бел.ред.), добави Кикл. По думите му общо 150 човека рискуват да бъдат лишени от правото да останат в Австрия. Всички 40 проверявани имаме са членове на базираната в Кьолн Асоциация на турските ислямски културни обединения в Европа (ATIB), която е свързана с турското държавно ведомство по религиозните въпроси (Diyanet).

Австрийският ми...

    Повече за mediapool.bg