Архитекти искат промяна в Закона за обществените поръчки, създавал корупция© actualno.com

Архитекти искат промяна в Закона за обществените поръчки, създавал корупция

, 4 новини, 2 прегледа

Инженерингът, сроковете за изготвяне на проекти и ниската им цена и реалното отстраняване на проектанта от строителството са основните причини за вредата от обществените поръчки за градската среда, бе изтъкнато на пресконференция на Камарата на архитектите в България (КАБ) днес.

Инженерингът е все по-често използвана процедура при обществени поръчки, при която общината или държавен орган възлагат на спечелилата фирма-изпълнител да изготви проекта и после да извърши строителството, обясни арх. Петкана Бакалова, зам.-председател на КАБ. Така се елиминира проектантът като независима страна, която отстоява идеята си и не прави компромиси с реализацията й. Строителната фирма дори да наеме проектант, той е зависим от нея и е склонен да променя проекта си според нейните искания.

"А той, строителят, просто иска максимална печалба, което означава много пари за ниско качество на изпълнението", обясни арх. Бакалова. Вместо общината като възложител да диктува условията и да поставя изисквания към проекта, тя оставя всичко това на фирмата-изпълнител, допълни тя. Скандален пример за обществена поръчка-инженеринг арх. Бакалова посочи строящата се в момента Градска галерия на Пловдив. Тя е за 4.2 млн. лв. с ДДС и избраната за изпълнител фирма сама изготви проекта и сега го реализира. "Никой не знае как ще изглежда бъдещата изложбена зала", каза арх. Бакалова.