Меркел и Путин се срещат днес край Берлин
Фото: www.cross.bg

Меркел и Путин се срещат днес край Берлин

16 новини, 6

Германският канцлер Ангела Меркел и руският президент Владимир Путин се срещат в събота в резиденция на германското правителство край Берлин, предаде АП. Двамата лидери ще направят кратки предварителни изявления, но не планират пресконференция, съобщиха представители на германските власти. Говорителят на правителството Щефен Зайберт заяви, че темите ще включват гражданската война в Сирия, конфликта в Украйна и енергийни въпроси.

Путин е изправен пред възможността за налагане на още американски санкции срещу Русия и има интерес да смекчи или да предотврати каквато и да било европейска подкрепа за тях, отбелязва АП. И двете страни искат да постигнат напредък с газопровода "Северен поток-2" – критикуван остро от американския президент Доналд Тръмп, че е инструмент за руски контрол над Германия. Прессекретарят на Кремъл Дмитрий Песков заяви, че на срещата ще бъде обсъдена "реализацията на крупни съвместни търговски проекти" и заплахите срещу тези планове, идващи от трети страни.

Путин и Меркел ще обсъдят и възможността за оказване на съвместна помощ на изпитващата икономически трудности Турция, каза още Песков, цитиран от ТАСС. Последната среща между двамата бе през май в Сочи, когато Меркел посети Русия за пръв път след анексирането на Крим през 2014 г. "Ще има противоречия, разбира се, но ще има и въпроси, върху които бихме могли да помислим, така че да дадем тласък и подобрим...

    Повече за mediapool.bg