Американска фондация дава $185 000 за паметника на Бузлуджа2Фото© economic.bg

Американска фондация дава $185 000 за паметника на Бузлуджа

, 10 новини, 9 прегледа

Американската фондация „Getty“ дава безвъзмездно финансиране от 185 000 долара за изготвяне на план за консервация на паметника на Бузлуджа. Предвижда се изготвяне на предпроектно проучване и идеен проект, както и създаване на дигитална база данни, включително актуални чертежи. Ще бъде обследвано състоянието на носещата конструкция и ще се изчисли доколко тя може да бъде запазена и как трябва да се укрепи.

Въз основа на тази база ще бъде изготвен идеен проект за консервация. В рамките на бизнес план ще се проучи как паметникът ще може да се самоиздържа и да носи приходи. Проектът ще завърши през септември следващата година с подробен доклад, който ще бъде обществено достъпен онлайн. Работата по проекта ще се извърши от мултидисциплинарен екип от утвърдени български и чуждестранни специалисти, в който ключова роля ще има авторът на паметника академик Георги Стоилов.

Монументът на Бузлуджа се нареди сред 10-те сгради, избрани от „Getty“ за 2019 година по програмата „Keeping it modern“.  От 2014 година до днес финансова подкрепа са получили 64 проекта от цял свят, между които Операта в Сидни, сградата на общината в Бостън, Университетът Баухаус в Десау, Мелниковата къща в Moсква, единственият небостъргач от Франк Лойд Райт и още много други значими и емблематични обекти на архитектурата от XX век.