Албанският става втори официален език в Македония

Албанският става втори официален език в Македония

11 новини, 7

Македонският парламент гласува с 64 гласа "за" Закона за употреба на езиците, с който албанският става втори официален език в Македония, съобщиха местните медии, цитирани от БТА.

Председателят на парламента Талат Джафери подложи закона на гласуване без дебати по поправките, внесени от ВМРО-ДПМНЕ. Промяната в законодателството е част от коалиционното споразумение на социалдемократите и партията на етническите албанци, допълва Ройтерс.

Националният парламент вече гласува веднъж този закон, но президентът Георге Иванов отказа да го подпише. Това наложи и бързото прегласуване в пленарната зала.

Гласуването протече в бурна и напрегната атмосфера, в която само благодарение на охраната на парламента бе избегнат физически сблъсък между депутата от ВМРО-ДПМНЕ и бивш премиер Никола Груевски и председателя на Събранието Талат Джафери.

Груевски и парламентарната група на ВМРО-ДПМНЕ, според които законът е неконституционен, обкръжиха масата на Джафери, когато той обяви гласуване на закона. Груевски се приближи към Джафери и изключи микрофона му, а когато председателят на Събранието се опита да напусне залата, препречи пътя му и вдигна ръка срещу него.

След намеса на парламентарната охрана Джафери бе изведен от залата, съобщи македонската Нова ТВ.

    Повече за investor.bg