Албания официално призна българското малцинство
Фото: frognews.bg

Албания официално призна българското малцинство

17 новини, 8

Албанското правителство най-сетне призна официално, че в страната има българско малцинство.

По информация на местния сайт Albanian Daily News външният министър на Албания Дитмир Бушати е оттеглил предишната си позиция, която отхвърляше съществуването на малцинството.

Членовете на парламентарната комисия за правни въпроси, публична администрация и човешки права гласува по-рано днес в подкрепа на нов закон, чиято цел е да стимулира правата на малцинствата в Албания.

С това в Албания вече има девет официални малцинства – македонско, гръцко, влашко, черногорско сръбско, босненско, ромско, египетско и българско.

Десетки хиляди албанци, живеещи в районите на Гора, Голо бърдо и Преспа, се смятат за етнически българи. Много от тях имат и български паспорти. Исторически изследвания също доказват българския произход на определени общности в Албания. Години наред обаче те не бяха припознавани като малцинство.

Публикациите в Македония, че Албания не признава българското малцинство, са реакция срещу договора за добросъседство, подписан между Со...

Темата провокира и вниманието на премиера Бойко Борисов, който получи уверение от колегата си Еди Рама, че Албания ще защити правата на етническите българи.

На българското недоволство обаче се възпротивиха македонски НПО-та в Албания, както и външният министър Дитмир Бушати.

В Албания няма българско малцинство и исканията за признаване на таков...

    Повече за actualno.com