ТЕЦ "Варна" стана собственост на Ахмед Доган
Фото: www.actualno.com

ТЕЦ "Варна" стана собственост на Ахмед Доган

16 новини, 12

Ахмед Доган е станал мажоритарен собственик на ТЕЦ Варна през семейната фирма на Данаил Папазов, бивш министър на транспорта в кабинета "Орешарски". Доган е откупил 70% от дяловете в "Сигда" ООД от сина и дъщерята на Папазов - Станислав и Ивелина.

Промяната в актуалното състояние е отразена на 4 септември в Търговския регистър, макар договорът да е подписан още в началото на август. Забавянето във вписването вероятно се дължи на продължителния технически срив на ТР.

През 2017 г. "Сигда" ООД купи неработещия ТЕЦ "Варна" от ЧЕЗ България с банков заем от 24 милиона евро. Впоследствие централата постепенно започна да възстановява работата си, като основните й приходи идват от договор за предоставяне на "студен резерв" на държавния Електроенергиен системен оператор.

Придобиването на мажоритарна собственост в ТЕЦ "Варна" е второто участие на Ахмед Доган в търговско дружество след оттеглянето от политиката.

През октомври 2017 г. той стана съдружник с Румен Гайтански-Вълка в "Уотър Витал" ООД, чийто предмет на дейност е добив и бутилиране на минерална вода.

Webcafe.bg предупреждава, че администраторите на сайта трият коментари, които съдържат нецензурни думи, обиди по расов, етнически, религиозен, полов или сексуален признак, както и коментарите, които са на латиница.

    Повече за webcafe.bg