Ще се оттегли ли Путин в края на четвъртия си мандат?

Ще се оттегли ли Путин в края на четвъртия си мандат?

24 новини, 8

Москва, 6 май /БТА/ Владимир Путин утре започва официално четвъртия си президентски мандат, който спечели на изборите на 18 март. Той ще управлява 6 години, до 2024 г., но отсега анализаторите гадаят какво ще се случи след това. Дали той ще се оттегли от властта? Дали ще се опита да остане на власт, пише Франс прес. Франс прес предлага няколко сценария за Путин след 6 години. Оттегляне Ако не бъде направена конституционна реформа, Путин няма да може да е кандидат за президент отново през 2024 г.

Руската конституция забранява кандидатиране за повече от два последователни мандата. През 2024 г. Путин навършва 72 години и след 24 години на власт може да реши да се оттегли. В интервю за американската телевизия Ен Би Си Путин каза, че мисли за потенциален приемник още от 2000 г. Той обаче допълни, че в крайна сметка руският народ ще вземе решение по този въпрос. За момента Путин не дава и най-малката индикация за човека, който той мисли, че може да стане негов приемник.

През 2008 г. Путин, който беше изкарал два последователни президентски мандата и не можеше да се бори за трети, отстъпи мястото на Дмитрий Медведев, а той стана премиер. След това отново се върна в Кремъл през 2012 г., а Медведев е настоящ премиер на Русия, което обаче не го прави обезателно потенциален приемник на Путин. Руският политически живот е белязан от борба между два съперничещи си клана - силовиките, прои...

    Повече за bta.bg