АЕЖ акредитира символично 95 турски журналисти за срещата Борисов-Ердоган във Варна
Фото: www.cross.bg

АЕЖ акредитира символично 95 турски журналисти за срещата Борисов-Ердоган във Варна

9 новини, 9

Асоциацията на европейските журналисти в България издаде символични акредитации за срещата на върха Европейски съюз – Турция във Варна на 26 март за 95 арестувани турски журналисти. Тогава турският президент Реджеп Тайип Ердоган ще се срещне у нас с председателя на Европейската комисия Жан-Клод Юнкер, председателя на Европейския съвет Доналд Туск и премиера Бойко Борисов.

Според АЕЖ арестуваните турски журналисти трябва да бъдат там и да вършат работата си – да задават въпроси на политиците и да ги държат отговорни за ангажимента, който са поели, към обществото. „За съжаление, тези 95 души няма да могат да присъстват, тъй като са лишени от свобода”, посочват от асоциацията.

От там призовават българските журналисти, които ще присъстват на срещата, да вземат символични баджове с имена и снимки на свои турски колеги и да говорят и от тяхно име.

В същото време обаче, твърдо вярвайки в посочените по-горе демократични ценности, използваме Вашето домакинство на тази предстояща среща, за да Ви призовем по време на нея да се застъпите пред турския президент за спазването на правото на живот, за забраната за изтезание и нечовешко или унизително отношение, за правото на свобода и справедлив съдебен процес, по отношение на всички турски граждани, спрямо които е започнало наказателно преследване по повод на опита за преврат в Турция и в частност на нашите колеги съдии и прокурори.

Много ...

    Повече за bnews.bg