Животновъди блокираха пътища в Болярово заради избиването на стадата им

Животновъди от селата Странджа, Крайново и Малко Шарково, община Болярово, в землищата на които бяха открити огнища на болестта "чума по дребните преживни животни", блокираха пътищата към населените места. Те протестират срещу принудителното евтаназиране на овцете и козите заради болестта. За това съобщи кметът на общината Христо Христов. Резултатите от взетите от ветеринарите проби от ферми в трите села са били потвърдени от Европейската референтна лаборатория за чума по дребните преживни животни (CIRAD) във Франция, съобщиха fj Областната епизоотична комисия в Ямбол.

Със заповед на директора на Българска агенция по безопасност на храните в четвъртък започна принудително евтаназиране на около 2000 овце и кози в трите животновъдни ферми в Странджа, Крайново и Малко Шарково и дезинфекция на стопанските обекти. Протестиращите настояват за повторно изследване на животните, които, според тях, са здрави, както и за въвеждане на ясни критерии при определяне на обезщетенията им, посочи Христов.

"Нито стотинка не са ми дали, за да направя това стопанство. Дължа 500 000 лева на банките, като ми избият животните аз какво ще правя, с какво ще плащам!…Искам на овца да ни платят по 250 лева, на агне поне 200 лв. и на коза по 100 лв.", каза фермер пред БНР. Според животновъдите обезщетенията, които ще получат, няма да позволят възстановяване на стадата и така целият сектор в региона ще бъ...

Повече за mediapool.bg