Захариева: България не е троянски кон на Турция в ЕС

„България никога не бива да си помисля да прави това и не го прави, особено в момента”, коментира в „Събуди се” по NOVA външният министър Екатерина Захариева твърденията, че страната ни е „троянски кон” на Турция в ЕС.

Тя подчерта, че България има интерес от силен и обединен Европейски съюз. Захариева подчерта, че откакто страната ни е член на ЕС, брутният вътрешен продукт е нараснал с 30%, а доходите на българите с над 100%.

„Не заставаме на страната на Турция срещу ЕС. Не, в никакъв случай. Напротив. Имаме трудности с демокрацията там”, посочи Захариева. „Но трябва да видим обективно какво можем да правим с Турция, при положение, че е изключително важна за борбата с тероризма, голям партньор в емигрантската криза и голям икономически партньор, да не говорим колко е важна за отбраната”.

„Виждам позитивни сигнали от двете страни”, посочи Захариева за отношенията между ЕС и Турция.

Външният министър подчерта, че се надява да успеем да запазим кохезионните фондове от ЕС, въпросът е в какъв размер ще са след излизането на Великобритания от съюза.

„Считам за нормално, когато не си съгласен с дадена политика, да искаш да бъдеш чут. Протестите на хората не са неочаквани”, посочи външният министър за протестите в София в началото на европредседателството.

„С речта си Доналд Туск спечели завинаги сърцата на българите. Аз лично не очаквах. Той показа отношение към България, което на ...

Повече за vesti.bg