Задължителните колани в автобусите - от средата на 2019 г.

Задължителните колани в автобусите - от средата на 2019 г.
Фото: www.mediapool.bg

Въвеждането на задължителни колани и видеорегистратори в междуградските автобуси беше прието на първо четене от депутатите в петък. Поправката беше внесена спешно след катастрофата край Своге, в която загинаха 17 души. За новия текст в Закона за движение по пътищата гласуваха 79 депутати, 20 се въздържаха. Изискването ще важи за всички превозните средства от категории D1, D1Е, D или DE, след като бъде прието и на второ четене.

В момента изискване за задължително ползване на колани има само за автобусите, които фабрично са оборудвани с такива. Ако новият текст бъде приет окончателно, автобусните фирми ще трябва да инвестират в поставянето на колани и на по-старите рейсове. Срокът за това ще е 9 месеца от приемането на закона или средата на следващата година. Фирмите може да плащат глоби от 3000 лева, ако използват автобуси, които не отговарят на изискването.

"Коланите ще действат във всички случаи, когато линиите са над 30 км еднопосочно, когато имаме превоз на деца и ученици. Това е задължението. В останалите случаи, които касаят градския транспорт основно, няма да се налага, както и в момента не се налага, да се ползват колани", обясни депутатът от ГЕРБ Станислав Иванов. Според него около 1000 са автобусите в страната, които нямат фабрично поставени колани.

В закона от няколко месеца има и глоба за пътници, които се возят в публичния транспорт без колани. Тя е 50 лева. С пр...

Повече за mediapool.bg