Юнкер: Няма да преговаряме със САЩ под дамоклев меч

Американските санкции за Иран няма да останат без ефект. ЕК ще продължи своето сътрудничество с Иран. И комисарят по енергетиката ще бъде в Иран за да проследи нашите връзки и обмен с иранските власти, заяви председателят на ЕК Жан-Клод Юнкер в София след лидерската среща ЕС - Западни Балкани.

Позволяваме на ЕИБ да посредничи за инвестициите на европейските предприятия в Иран, каза още Юнкер.

Във връзка с търговията и отношенията между ЕК и САЩ, той каза: „Ние искаме неограничено изключение от предлаганите тарифни мерки. Ако Европа получи неограничено изключение от предлаганите мерки за облагане с мита, готови сме да започнем преговори с трансатлантическите ни партньори. Искаме да задълбочим енергийното сътрудничество, искаме доброволно сътрудничество между регулаторите от двете страни.

Готови сме заедно със САЩ, ако те пожелаят, да обсъждаме реформа на световната търговска организация. И при условие, че тези изключения са постоянни сме готови да обсъдим това по какъв начин да подобрим достъпа до пазарите за индустриалните продукти, особено автомобилите и либерализацията на държавните поръчки.

Няма да преговаряме с дамоклев меч, който виси над главите ни".

Лидерите на ЕС на срещата си в София се обединиха в решимостта си да бъде запазено ядреното споразумение с Иран

въпреки решението на САЩ да се изтеглят от него, предаде ДПА. Въпросът е бил обсъден на снощната им работна ве...

Повече за vesti.bg