Юнкер към Тръмп: Няма да преговаряме с Дамоклев меч!

Шефът на ЕК Жан-Клод Юнкер преупреди от София Доналд Тръмп, че американските санкции за Иран няма да останат без ефект.

След като участва в срещата на върха ЕС – Западни Балкани, той коментира решението на Вашингтон да се оттегли от ядреното споразумение с Иран, така и намерението на Тръмп да въведе мита върху стоманата и алуминия.

"ЕС има за задача да защитава европейските малки и средни предприятия. Сега трябва да действаме и започваме процес към връщане към регламент от 1996 г., свързан с екстериториалните санкции в ЕС“, коментира той.

"Позволяваме на ЕИБ да посредничи за инвестициите на европейските предприятия в Иран. ЕК ще продължи своето сътрудничество с Иран. И комисарят по енергетиката ще отиде в Техеран, за да проследи нашите връзки и обмен с иранските власти“, добави Юнкер.

А за митата той отсече, че ЕС иска неограничено изключение от предлаганите тарифни мерки.

"Ако Европа получи неограничено изключение от предлаганите мерки за облагане с мита, готови сме да започнем преговори с трансатлантическите ни партньори. Искаме да задълбочим енергийното сътрудничество, искаме доброволно сътрудничество между регулаторите от двете страни. Готови сме заедно със САЩ, ако те пожелаят, да обсъждаме реформа на световната търговска организация“, настоя той.

Юнкер добави, чe при условие, че тези изключения са постоянни, ЕК е готова да обсъди това по какъв начин да подобри достъпа ...

Повече за dnes.bg