Юнкер: Американските санкции срещу Европа няма да останат без отговор

Европейските лидери се разбраха да останат в Иранското ядрено споразумение, докато Иран спазва своите ангажименти по него. Ако САЩ наложат санкции срещу Европа по тази причина, те няма да останат без отговор. Това заяви председателят на Европейската комисия Жан-Клод Юнкер по време на брифинг в НДК след края на срещата на върха между лидерите на ЕС и Западните Балкани.

Юнкер беше категоричен, че ЕС ще защити интересите на европейския бизнес, независимо от неговата големина. Лидерите са се разбрали Европейската инвестиционна банка (ЕИБ) да посредничи за инвестициите на компаниите в Иран. Предстои и посещение на комисаря по въпросите на енергетиката Мигел Ариас Канете в Иран, за да бъде потвърден интересът на Европа към сътрудничеството в сектора на енергетиката.

По отношение на търговските отношения между ЕС и САЩ Юнкер поясни, че преговори по различни теми могат да бъдат осъществени, само ако има неограничено изключване от митническите тарифи за стоманата и алуминия за Европа. По думите на председателя на ЕК общността е готова да започне разговори, включително и за внос на втечнен газ и за реформа в Световната търговска организация (СТО), както и за подобряване на достъпа до пазарите, особено за автомобилите.

По време на срещата между лидерите на ЕС и Западните Балкани имахме "искрена и честна дискусия" за европейските перспективи на региона, коментира от своя страна българск...

Повече за investor.bg