Вярно или не? Доналд Тръмп: Германия внася 60-70% от енергийните си суровини от Русия

Германия разчита на Русия за по-голямата част от вноса си на природен газ. Но газът е по-малко от 20% от енергийния микс на Германия за производство на електроенергия. По време на срещата на върха на НАТО президентът на САЩ Доналд Тръмп разкритикува Германия за вноса на толкова много газ от Русия, като подчерта, че Берлин в същото време очаква САЩ да плащат, за да го защитават от Русия. "Германия е тотално контролирана от Русия, защото те ще получават от 60% до 70% от енергийните си суровини от Русия, както и нов газопровод", каза той.

Германският канцлер Ангела Меркел отговори с репликата, че имайки предвид миналото, в което част от Германия е била контролирана от СССР, днес тя е убедена, че цялата държава е независима. Г-н Тръмп е прав, че Германия разчита на Русия за по-голямата част от вноса си на природен газ. По данни на Евростат от Русия идва между 50% и 75% от вноса на газ в Германия. Брокерът на суровини "Марекс Спектрон" съобщи пред Реалити чек, че около 60% от германския газ се внася от Русия, а повечето от останалата част идва от Норвегия.

Но това не означава, че 60% от германските енергийни ресурси идват от Русия. Германският енергиен микс за производство на електроенергия се състои от 40% въглища, над 30% възобновяеми енергийни източници, под 20% газ и 10% ядрена енергия, сочат данните на "Марекс Спректрон". Страната се опитва да намали дела на въглищата и да и...

Повече за mediapool.bg