Възобновяване на АЕЦ "Белене" с надежда за инвеститори

Най-късно до четвъртък – 17 май, в парламента ще бъде внесен доклад на енергийния министър Теменужка Петкова с предложение за рестарт на спрения през март 2012 г. строеж на АЕЦ "Белене" и започване на процедура по търсене на стратегически инвеститор. НЕК ще участва с апортна вноска съществуващото оборудване, площадката и лицензите. Това реши Министерският съвет в сряда. Очаква се Народното събрание бързо да одобри това намерение, което се подкрепя силно от БСП, а преди дни ВМРО обещаха своите гласове "за" възобновяването на ядрения проект.

В анализа, разработен от експерти на "Българския енергиен холдинг“, "Националната електрическа компания“, "Електроенергийния системен оператор“, АЕЦ "Козлодуй“ и Държавното предприятие "Радиоактивни отпадъци“, има вариант и да се вземе руски заем по финансовия модел за строежа на унгарската АЕЦ "Пакша 2", става ясно от правителственото съобщение. Разгледаните възможности включват още да не се прави нищо; платеното ядрено оборудване да се продаде, да се инсталира на площадка за VІІ блок на АЕЦ "Козлодуй", проектът да се реализира изцяло от БЕХ, респективно НЕК, или да се търси стратегически инвеститор на пазарен принцип.

На парламента реално се предлага да се работи по последния вариант, което според правителството би позволило на държавата да възстанови извършените през годините разходи по проекта (оценявани на над 3 млрд. лв. - б. ред), к...

Повече за mediapool.bg