Виртуален асистент за възрастни хора ги подсеща да пият лекарства и вика линейка

“Виртуален асистент предотврати пожар“. “Невидим помощник спаси възрастна жена от инфаркт.“ “Интернет платформа извика линейка за дядо с комоцио“. “IT приложение алармира за депресия.“ Такива заглавия ще се срещат често в медиите през 2021 година, защото тогава ще заработи с пълния си капацитет бъдещата интегрирана високотехнологична модулна система, която ще помага на самотни възрастни хора да живеят активно и независимо в дома си въпреки тежестта на годините и заболяванията си.

Това стана ясно в петък при обявяването на иновативен проект за създаване на виртуален асистент в подкрепа на активното стареене от Балканския институт по труда и социалната политика (БИТСП). Той се финансира с близо 4 млн. евро от Рамковата програма на ЕС за научни изследвания и иновации “Хоризонт 2020“. Крайната цел на проекта е да удължи максимално активния и самостоятелен живот на хората над 60 години в собствените им домове, като запази доброто физическо, емоционално и умствено състояние, както и социалните контакти на своите потребители за възможно най-дълго време.

Бъдещата онлайн платформа ще подпомага също работата на всички, които се грижат за възрастни хора - роднини, приятели, здравни и социални работници. Помощникът следи да си пиеш хапчетата и дори предлага забавления Бъдещият виртуален асистент ще помага на възрастните хора да се чувстват добре в обичайната си среда, като събира данни ...

Повече за mediapool.bg