Валери Симеонов: Как така законът за хазарта бе пратен за нотификация, а този за горивата - не

Приетият закон за горивата е отвратителен и лобистки, повтори вицепремиерът Валери Симеонов в четвъртък, след като парламентът гласува окончателно законопроекта за административното регулиране на икономически дейности, свързани с нефт и продукти от нефтен произход. "Когато се подготвя един законопроект за внасяне и се търси парламентарна подкрепа, се минава по съответните групи. В случая в нашата група законопроектът е представен в резюме.

Основната заложена идея се представи като изсветляване на сивия сектор, изнасят се аргументи от вносителите и съответно по този начин без хората детайлно да познават закона, се печели тяхната подкрепа на подпис", разясни Валери Симеонов пред БНТ. "Все пак в този законопроект има заложена една много добра идея, която е насочена към ликвидиране на контрабандата, на сивия сектор - така че е нормално всеки един депутат, който държи на интересите на държавата, да го подкрепи", допълни той.

Срещу проекта имаше сериозни протести от собственици на малки бензиностанции, които Валери Симеонов подкрепи. Неговата теза е, че законът обслужва "Лукойл". Най-големият застъпник на промените и техен вносител е депутатът Емил Димитров – Ревизоро, шеф на парламентарната комисия за борба с контрабандата и представител на ВМРО. Депутатите от партия НФСБ на Валери Симеонов му опонираха, но без особен успех.

"Действително този закон претърпя много корекции в поло...

Повече за mediapool.bg