В НС: Има ли смисъл от комисията по дискриминация?

Има ли смисъл от комисията по дискриминация, след като две трети от решенията й падат в съда. Този въпрос поставиха патриотите по време на обсъждането на годишния й доклад в парламента.

"Комисията по дискриминацията е неефективна, имам информация, че решенията й падат в съда", каза Юлиян Ангелов от "Обединените патриоти". Той обясни, че очаква от членовете й да работят ефективно, иначе патриотите не виждат смисъл от нея.

"Ако две трети от решенията ти падат в българския съд, защо съществуваш? За да харчиш обществени средства?", попита депутатът и продължи: "Или просто сме си уредили едни постчета и си кютаме?".

ДПС също разкритикуваха работата на Комисията за защита от дискриминация. Джейхан Ибрямов обвини членовете й, че работят избирателно и не се сезират по сериозни проблеми. Сред тях депутатът от ДПС открои случая, при който вицепремиерът Валери Симеонов блъска граждани на границата преди изборите миналата година.

Павел Шопов от "Атака" пък обвини ДПС, че е превзело комисията само със свои хора. В сградата й дори имало зала "Кемал Еюп", което, според Шопов, било стряскащо, защото е кръстена на жив човек.

ГЕРБ и БСП обаче защитиха комисията и работата й. Васил Антонов от името на левицата заяви, че подкрепя доклада, защото КЗД вече не е бухалка за разчистване на сметки.

Шефката й Анна Джумалиева изброи редица случаи, в които органът се е самосезирал и работил успешно.

В о...

Повече за dnes.bg