В новата глобална игра: Европа играч, или пионка!

"В новата глобална игра Европа ще бъде или един от основните играчи, или пионка. За да бъде субект, а не обект на глобалната политика, Европа трябва да бъде икономически, политически и военно обединена, както никога досега", посочи председателят на Европейския съвет Доналд Туск в изявление в НДК преди утрешната Среща на върха ЕС-Западни Балкани. Или сме заедно, или няма въобще да ни има, подчерта Туск, цитиран от БТА.

Той информира, че неформалната вечеря днес ще започне с обсъждане на иновациите и дигиталната икономика. "Европа изостава от основните икономики от гледна точка на иновациите, иновациите влияят върху нашия живот, създавайки и надежди, но и повдигайки етически въпроси", посочи той.

По думите на Туск тази вечер ще зададе два въпроса на лидерите на ЕС - какво искат да правят на европейско ниво, за да създадат съвременни иновации, и как искат ЕС да стане основен играч в обработването на големите данни.

Туск отбеляза още, че предвид обявеното оттегляне на САЩ от споразумението с Иран има нужда от обединен европейски фронт. "Искам лидерите да препотвърдят, че ЕС се придържа към сделката, докато Иран се придържа към нея", коментира той. По думите му сделката е добра за европейската глобална сигурност.

Според Туск друга тема тази вечер ще е търговията. САЩ и ЕС са приятели и партньори и тарифите на САЩ не могат да бъдат оправдани въз основа на националната сигурност, п...

Повече за dnes.bg