Туск в София: С приятели като Тръмп не ни трябват врагове

Председателят на Европейския съвет Доналд Туск атакува американския президент Доналд Тръмп, обвинявайки Вашингтон в „капризна увереност“ поради изоставянето на ядрената сделка с Иран и налагането на търговски мита за Европа.

„Наблюдавайки последните решения на Тръмп някой може да се помисли, че с приятели като него нямаме нужда от врагове. Но честно,

„Тръмп ни накара да осъзнаем, че ако имаме нужда от помощ, ще намерим тази ръка накрая на собствената си длан. Имаме достатъчно потенциал, това, от което имаме нужда, е по-голяма политическа обединеност“, заяви той.

„Няма нито една обективна причина Европа да има комплекси, да си европеец е голяма причина да си горд, имаме правото и задължението да държим главите си високо изправени“, коментира Туск.

Доналд Туск отбеляза още, че предвид обявеното оттегляне на САЩ от споразумението с Иран имаме нужда от обединен европейски фронт.

„Искам лидерите да препотвърдят, че ЕС се придържа към сделката, докато Иран се придържа към нея“, коментира той. „Сделката е добра за европейската глобална сигурност, която е причината да я подкрепим“, посочи той.

Друга тема тази вечер ще е търговията. „САЩ и ЕС са приятели и партньори и тарифите на САЩ не могат да бъдат оправдани въз основа на националната сигурност“, посочи Туск по повод на митата за алуминий и стомана. „Абсурдно е дори да се каже, че ЕС може да е заплаха за САЩ“, допълни той.

срещата...

Повече за vesti.bg