Тръмп опроверга слуховете, че е заплашил да напусне НАТО

Президентът на САЩ Доналд Тръмп опроверга слуховете, че е заплашил да изтегли САЩ от НАТО, ако съюзниците не вдигнат незабавно разходите за отбрана. Тръмп торпилира втория ден на срещата на върха в Брюксел, което предизвика нова среща на лидерите на страните членки. "Казах, че ще бъда много недоволен, ако съюзниците не повишат разходите значително. Сега сме много доволни. НАТО е много по-силна, отколкото преди два дни.

Може би вчера и днес бях малко по-твърд, но вярвам в НАТО", каза Тръмп на извънредна пресконференция в Брюксел. Според него "хората плащат много повече пари отпреди и го правят с удоволствие". "Привързаността на САЩ към НАТО е много силна, остава много силна. Имахме прекрасна среща", добави Тръмп. "Постигнахме много за НАТО. От години президентите на САЩ говорят какви големи разходи правим.

Постигнат бе огромен напредък, невиждани досега суми ще бъдат вложени в отбрана. Засега само пет от 29 страни от НАТО изпълняват целта за разходите. Целта от два процента от БВП разходи за отбрана ще бъде повишена доста", добави той. В сряда Тръмп изненадващо призова съюзниците да вдигнат разходите за отбрана до 4% от БВП, но в общата декларация остана сегашната цел – 2%. Според информация на кореспондентите на световните медии в Брюксел обаче в четвъртък Доналд Тръмп е предупредил за "сериозни последствия", ако съюзниците незабавно не отговорят на искането му.

Според източ...

Повече за mediapool.bg