Тричасов дебат не спря заема за парно от отпадъци в София

София ще вземе до 67 млн. евро заем, за да съфинансира изграждането на инсталация за производство на ток и топлоенергия с гориво, произведено от отпадъци. Тя трябва да бъде направена на площадката на една от централите на "Топлофикация - София". Общата стойност на проекта е 157.54 млн. евро. От тях 91.8 млн. евро идват от програма "Околна среда". Останалите трябва да бъдат осигурени от общината със заем от Европейската инвестиционна банка.

Столичният общински съвет одобри в четвъртък поемането на дълга след над тричасови дебати. Те обаче не бяха толкова за параметрите на заема, колкото за това дали такава инсталация трябва да съществува и дали тя трябва да използва определената преди години технология. Срещу решението се обявиха съветници от "Политическа група 5", които смятат, че гражданите нямат достатъчно информация за проекта, той ще доведе до замърсяване на въздуха в града и не искат да участват във вземането на такова решение.

Според тях проектът трябва да бъде замразен и да се направи ново проучване за технологията. Резерви изразиха и от БСП, които смятат, че инсталацията не трябва да бъде правена на площадката на ТЕЦ "София", която е в широкия център на града, а да е разположена при завода за отпадъци до село Яна. Освен това смятат, че поемането на този заем ще доведе до още по-голяма задлъжнялост за финансово нестабилната "Топлофикация", която реално ще трябва да вр...

Повече за mediapool.bg