Съединените щати излизат от ЮНЕСКО

Държавният департамент на САЩ е изпратил официално уведомление в ЮНЕСКО за оттегляне от Организацията на ООН за образование, наука и култура (ЮНЕСКО). Решението влиза в сила от 31 декември, се казва в съобщение, публикувано на сайта на Държавния департамент. САЩ възнамеряват да създадат своя постоянна наблюдателна мисия към организацията. Решението не е взето с лекота и отразява нарастващите притеснения на САЩ за все повече сфери в ЮНЕСКО, които имат нужда от фундаментална реформа в организацията, както и анти-израелските пристрастия в ЮНЕСКО, се казва в съобщението.

Говорителят на Държавния департамент на САЩ Хедър Науърт каза, че Вашингтон ще запази статут на наблюдател в базираната в Париж агенция. Директорът на ЮНЕСКО Ирина Бокова изрази oт своя страна "дълбоко съжаление" за решението на САЩ, определяйки го като "загуба на мултилатерализъм". "Искам да изразя дълбоко съжаление за решението на САЩ да се оттеглят от ЮНЕСКО", каза тя в изявление.

Бокова е в края на мандата си начело на агенцията, която трябва да избере нов генерален секретар тази седмица. Още през 2011 година САЩ отмениха значителния си финансов принос за бюджета на ЮНЕСКО, като протест срещу решение за предоставяне на пълноправно членство на палестинците. Дотогава те внасяха 80 милиона долара на година - близо една пета от бюджета на организацията. С напускането си САЩ искат да спестят пари и да протестират...

Повече за mediapool.bg