Срещата на НАТО в Брюксел: Можеше да бъде и по-зле

Първият ден от срещата на НАТО в Брюксел може да се резюмира в няколко думи. А именно: Можеше да бъде и по-зле. Особено след шоуто на американския президент Доналд Тръмп, което той устрои преди началото на събитието в Туитър.

Първо Тръмп пусна туит, че другите държави отделяли прекалено малко пари за отбрана, така че сметката я поемат САЩ, а след това "нападна" Германия, че с газопровода Северен поток 2 смята да се предаде в плен на Русия.

Опасенията, че Тръмп ще взриви срещата на НАТО като обяви вече съгласуваната обща декларация, растяха скокообразно в рамките на деня.

От тази гледна точка денят мина направо гладко. Тръмп се въздържа да чете повече конско на алианса, на общата снимка не избута никой държавен глава, а в Туитър беше по-скоро делови.

Дори предварително подготвеното 23-странично комюнике остана непроменено във всичките си 79 точки. Това важи и за параграф трети от документа, който се занимава с разходите за отбрана - централната тема на срещата на върха.

Преди четири години на срещата на върха в Уелс държавите от НАТО обещаха да променят разходите си за отбрана на "до" два процента от БВП до 2024 г.

Новият документ просто потвърждава тази цел, без да я прави правно обвързваща, и добавя към това изискването за конкретни планове за разходи.

Последните изглеждат доста подходящи предвид факта, че според последните данни на НАТО само 5 от 29-те държави-членки вече ...

Повече за webcafe.bg