Шефът на ЕК се обяви против "Европа на две скорости"

"Вятърът се върна в платната на Европа", заяви председателят на Европейската комисия Жан-Клод Юнкер в годишната си реч "За състоянието на Съюза", произнесено в Страсбург пред Европейския парламент. Той посочи, че се е отворила възможност да бъде изграден един по-силен и обединен съюз, но отбеляза, че тя няма да е отворена завинаги. Едва шест минути преди края на словото си, продължило повече от час, Юнкер засегна въпроса с напускането на Великобритания, което трябва да стане на 29 март 2019 г.

Той определи решението на мнозинството британци като "тъжно и трагично", но заяви, че това не е бъдещето на ЕС. Неколкократно в речта си Юнкер говореше за "нашите 27 страни", с което изключваше Великобритания от темите за бъдещия ЕС. Той призова на 30 март 2019 г., тоест в деня след излизането на Великобритания от ЕС и седмици преди евроизборите, в румънския град Сибиу да се проведе „специална“ среща на върха на евролидерите, на която да се вземат решенията за „една по-обединена, силна и демократична Европа“.

Румънските власти веднага приеха идеята за срещата. Юнкер призова за даване на ясна перспектива за приемането в ЕС на Западните Балкани, но подчерта, че подобен подход за Турция е невъзможен в обозримо бъдеще. Занапред държавите от ЕС ще бъдат повече от 27, Европа е място за зрели демокрации, посочи председателят на ЕК. Той отрече противоречивата идея за "Европа на две скорости" ч...

Повече за mediapool.bg