Счетоводители и адвокати ще докладват в НАП схеми за пестене на данъци

Счетоводители, адвокати, банки и консултантски компании ще трябва да докладват на данъчните власти за агресивни схеми, с които техни клиенти се опитват да избегнат данъчно облагане. Това решиха министрите на финансите на ЕС, които във вторник постигнаха съгласие по законодателно предложение, съобщи на брифинг в Брюксел министър Владислав Горанов, който председателства заседанието на ЕКОФИН. Проектодирективата е част от пакет с мерки срещу избягване на плащането на данък печалба.

Докладването ще се отнася предимно за транснационални схеми. Новите правила ще се прилагат от 1 юли 2020 г., а държавите членки имат срок до 31 декември 2019 г. да ги въведат в националното си законодателство. Държавите членки ще обменят помежду си автоматично информация за докладваните схеми посредством централизирана информационна система, до която ще имат достъп данъчните власти на държавите членки, съобщи комисар Валдис Домбровскис.

Това ще става веднъж на три месеца, като първият автоматичен обмен трябва да е приключил до 31 октомври 2020 г. "Увеличаването на прозрачността е ключово в нашата стратегия за противодействие на избягването на плащането на данъци", коментира Горанов. По думите му докладването от страна на финансовите посредници ще позволи да се претовратят случаи на пестене на данъци, преди още това да се е случило.

Консултантите и самите компании, които ползват схемите за пестене на ...

Повече за mediapool.bg