САЩ вече имат посолство в Ерусалим, Тръмп: Прекрасен ден!

САЩ официално откриха посолството си в Ерусалим в изпълнение на обещанието на президента Доналд Тръмп, който призна града за столица на Израел, предаде Ройтерс.

"Днес откриваме посолството на САЩ в Ерусалим, Израел", заяви посланикът на САЩ в Израел Дейвид Фридман на церемонията по откриването, на която присъстваха израелски лидери и високопоставена делегация от Вашингтон.

Дъщерята и помощник на президента Тръмп Иванка Тръмп и американският финансов министър Стивън Мнучин откриха табелката на новото посолство на САЩ в Ерусалим, предаде ТАСС. Самият Тръмп, който не присъства на церемонията, написа в Туитър, че днес е "прекрасен ден за Израел", предаде Ройтерс.

Във видеопослание Тръмп увери, че САЩ остават напълно ангажирани в търсенето на трайно мирно споразумение между израелци и палестинци. "Най-голямата ни надежда е надеждата за мир. САЩ остават напълно ангажирани да осигурят трайно мирно споразумение. САЩ винаги ще бъдат голям приятел на Израел и партньор в каузата за свобода и мир", каза Тръмп.

Зетят на Доналд Тръмп и негов съветник за Близкия изток Джаред Къшнър заяви, че САЩ са показали на света, че може да им се има доверие. "Когато президентът Тръмп даде обещание, той го спазва. Днес бе показано и американското водачество. С преместването на посолството ни в Ерусалим отново показахме на света, че на САЩ може да се има доверие. Ние стоим редом с нашите приятели и съюз...

Повече за dnes.bg