Русия заплаши да разположи още ракети край Полша

Русия може да отвърне на дислоцирането на бронетанкова дивизия на САЩ в Полша с разполагане на допълнителни тактически ракети "Искандер" в Калининград. Това заяви председателят на комисията за отбрана в руския парламент и бивш командващ руските въздушно-десантни войски Владимир Шаманов, цитиран от световните агенции. Русия обвинява САЩ в незаконно увеличаване на войските си в Полша и балтийските страни.

Според Москва разполагането на цяла американска бронетанкова дивизия в Полша е в нарушение на споразумението между Русия и НАТО. "Това създава предпоставки, които могат да им позволят да формират плацдарм. Ние, разбира се, няма да гледаме на това през пръсти, а ще предприемем ответни мерки", заяви Шаманов. Той потвърди, че сред тези мерки може да е разполагането на допълнителни войскови части в западно направление.

"Не само части и подразделения, а и средства за поразяване - например увеличаване на комплексите "Искандер", включително в Калининград", отбеляза той. "Ставащото се извършва без наше съгласие, което е категорично забранено от международните договорености", заяви шефът на руската парламентарна комисия за отбрана. Говорителят на руското Министерство на отбраната Игор Конашенков беше още по-категоричен, като обясни: "на фона на "истерията" в натовските държави заради руско-беларуските маневри "Запад-2017" в Полша "тихомълком" е пристигнала Втора танкова бригада на САЩ...

Повече за mediapool.bg