Проф. Пимпирев: Ако не помислим за природата, човечеството ще има проблеми с оцеляването

"Ако не се мисли за природата заради климатичните промени, човечеството ще има проблем с оцеляването", коментира пред "Дарик" проф. Христо Пимпирев, директор на Българския антарктически институт.

На въпроса какво ще се случи след откъсването на огромния айсберг на Антарктика с тегло от един трилион тона, което стана през седмицата, той отговори ясно: "Това е в резултат именно на тези климатични промени и най-вече на разтопяването на ледниците в Западна Антарктида и то много бързо. Това е третият по големина ледник въобще. Той е разделен на три части - А, B и C и първата част (А) се отцепи изцяло и се разтопи още в края на 90-те години на миналия век.

Частта В почти е разтопена и сега започна разтапянето на частта С. Това именно е едно огромно парче, което е с размерите на Пловдивска област, 90 км е дълго. Един огромен къс лед и айсберг, който отива на север и се разтапя. Това разтапяне води до повишаване на морското ниво и съответно до катастрофални последици, които очакват човечеството", каза проф. Пимпирев.

Повече за cross.bg