Президентските избори в Чехия - игра на "двойно или нищо" за Милош Земан

Чехите са призовани пред урните да избират президент днес и утре, пише агенция Франс прес и определя изборите като тест за популярността на досегашния държавен глава Милош Земан - спорен фаворит, който може да загуби на евентуалния втори тур. Земан - 73-годишен ветеран на чешката левица, с проруски и прокитайски виждания и враждебно отношение към имиграцията и мюсюлманите - ще се бори за втори петгодишен мандат независимо от критиките към често спорните му думи и дела.

Той ще си съперничи с още осем претенденти, като главен негов конкурент е 68-годишният Иржи Драхош, бивш председател на Чешката академия на науките. Центрист либерал и убеден европеец, Драхош смята, че Чехия трябва да играе по-активна роля в Европейския съюз. Допитване от началото на януари показва, че той може да победи сегашния президент на евентуалния балотаж на 26 и 27 януари с 48,5 процента от гласовете срещу 44 процента за Земан.

Сред останалите кандидати са бизнесменът и популярен автор на песни Михал Хорачек, бившият премиер Мирек Тополанек, бившият посланик във Франция Павел Фишер, лекарят и активист на гражданското общество Марек Хилшер, а също бившият шеф на автомобилостроителната компания "Шкода" Вратислав Кулханек, директорът на Асоциацията на промишлеността в сферата на отбраната и сигурността Иржи Хинек и композиторът и певец Петър Ханиг.

Който и да спечели, бъдещият обитател на Пражкия замък ще...

Повече за mediapool.bg